Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
 
 
 
   
 
 
Πνιγμός
 

Λέγοντας πνιγμός στην καθημερινή γλώσσα μπορεί να εννοούμε δύο διαφορετικά πράγματα. Είτε ότι κάποιος βυθίστηκε σε νερό και έχει πάει νερό στα πνευμόνια του είτε ότι κάποια μπουκιά φαγητού έχει φράξει το λάρυγγα.

Πνιγμός σε νερό:

Αν κάποιος πνίγεται στη θάλασσα τον προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη μας παρασύρει και μας στο βυθό. Αρχικά προσπαθούμε να του δώσουμε κάποιο αντικείμενο για να κρατηθεί (σωσίβιο, ξύλο), και αν δεν τα καταφέρει τον προσεγγίζουμε από πίσω και τον αρπάζουμε έτσι που να είμαστε ασφαλείς.

Αν έχει τις αισθήσεις του, του μιλάμε για να τον ηρεμήσουμε και τον βγάζουμε στη στεριά. Αν όμως δεν έχει τις αισθήσεις του και τον ανασύραμε από το βυθό, τον βγάζουμε σε σταθερό σημείο (στεριά, βάρκα) όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αφού τον γυρίσουμε ελάχιστα δευτερόλεπτα με το κεφάλι προς τα κάτω για να φύγει νερό από τα πνευμόνια του, ελέγχουμε για αναπνοή, κυκλοφορία και κάνουμε ΚΑΡΠΑ κατά τα γνωστά. Ειδοποιείστε έγκαιρα ασθενοφόρο. Σε περιπτώσεις πνιγμού επιμένουμε και δεν εγκαταλείπουμε την ΚΑΡΠΑ γιατί έχουν επιβεβαιωθεί πολλά περιστατικά ανάνηψης μετά από αρκετό χρονικό διάστημα.

Πνιγμός από φαγητό:

Αναγνώριση: συνήθως πρόκειται για κάποιο άτομο που ενώ τρώει, ξαφνικά πιάνει το λαιμό του, γουρλώνει τα μάτια και προσπαθεί με κινήσεις να μας δείξει ότι πνίγεται (δε μπορεί να μιλήσει).Στα περιστατικά αυτά η παρέμβαση μας πρέπει να είναι άμεση γιατί η απώλεια αισθήσεων και ο θάνατος ακολουθούν πολύ γρήγορα.

Αρχίζουμε δίνοντας μερικά ισχυρά χτυπήματα στη ράχη του θύματος (ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες).

Αν δεν αποδώσουν τότε κάνουμε το λεγόμενο χειρισμό Heimlich που γίνεται ως εξής: Ερχόμαστε πίσω από το θύμα και τοποθετούμε τη γροθιά του ενός χεριού μας στο ύψος του στομαχιού του (στο μαλακό μέρος αμέσως κάτω από το στέρνο του).Πιάνουμε τη γροθιά μας με το άλλο μας χέρι και πιέζουμε απότομα με κατεύθυνση προς τα πάνω και πίσω. Αν η μπουκιά δεν πεταχτεί τότε επαναλαμβάνουμε το χειρισμό αρκετές φορές.

Αν το θύμα λιποθυμήσει, μπορούμε να κάνουμε το χειρισμό με το θύμα ξαπλωμένο και εμάς καθιστούς πάνω του.

Τώρα, μπορούμε να ανοίξουμε και το στόμα του και να προσπαθήσουμε να ψαρέψουμε τη μπουκιά με το δάκτυλο μας. Το χειρισμό αυτό τον αποφεύγουμε την αρχή γιατί μπορεί να σπρώξει βαθύτερα τη μπουκιά.

 
 
      Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία  
 

7η Υ.Πε. Κρήτης
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
© 2006 Γενικό Νοσοκομείο Κ. Υ. Σητείας

Τηλ. κέντρο: 28430 24311 | Διεύθυνση: Ξεροκαμάρες, 723 00 ΣΗΤΕΙΑ | E-mail: ghsitia@ghsitia.gr
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχεδιασμός: Βασίλης Μηνόπουλος vminop@ics.forth.gr