Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
 
 
 
   
 
 
Τροχαία Ατυχήματα
 

Όταν γίνουμε μάρτυρες σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, προσεγγίζουμε τον τραυματία ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες.

 • Εξασφαλίζουμε πρώτα τη δική μας ασφάλεια κατά την προσέγγιση. Αυτό σημαίνει ότι παρκάρουμε σε μέρος όχι επικίνδυνο για μας ή άλλους οδηγούς. Προσεγγίζοντας το όχημα του θύματος σβήνουμε τη μηχανή (αν είναι ακόμα αναμμένη) και ελέγχουμε αν το όχημα πρέπει κάπως να σταθεροποιηθεί, πριν μπούμε μέσα του. Μπορούμε να στείλουμε κάποιον να ειδοποιεί τα ερχόμενα αυτοκίνητα με νοήματα ή τοποθετώντας κάποια σήμανση (πχ.το Δ).
 • Δεν επιτρέπεται μετακίνηση του θύματος, γιατί μπορεί να προκαλέσουμε μεγαλύτερες βλάβες (πχ. σε κάταγμα σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσουμε μόνιμη παράλυση). Παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στη θέση που βρίσκουμε το θύμα. Μετακίνηση του επιτρέπεται μόνο αν η θέση του είναι επικίνδυνη για τον ίδιο και το διασώστη του (πχ.στην άκρη γκρεμού, όχημα με απώλεια βενζίνης κλπ.).
 • Κατά τη χορήγηση των Α' Βοηθειών προστατεύουμε από κάθε μετακίνηση τον αυχένα του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συγκρατεί κάποιος το κεφάλι από πίσω, έτσι ώστε το κεφάλι να είναι μόνιμα σε ευθειασμό με τη σπονδυλική στήλη.

 • Ελέγχουμε με τους γνωστούς τρόπους αν αναπνέει και αν έχει κυκλοφορία. Αν χρειαστεί αρχίζουμε ΚΑΡΠΑ. Σημαντικό: προσέχουμε κατά τις εμφυσήσεις να μην προκαλείται υπερέκταση (τέντωμα) του αυχένα. Αν υπάρχει κάποια εμφανής εξωτερική αιμορραγία, την αντιμετωπίζουμε πιέζοντας σταθερά με γάζες πάνω στο σημείο της αιμορραγίας.
 • Έχοντας πλήρη εικόνα του ατυχήματος ενημερώνουμε με σαφήνεια το ΕΚΑΒ, φροντίζοντας να δώσουμε τον ακριβή τόπο του ατυχήματος, τον αριθμό των ατόμων που εμπλέκονται και την εντύπωση που αποκομίσαμε από την εκτίμηση των τραυματιών.
 • Αν πρόκειται για οδηγό μοτοσυκλέτας με κράνος που καλύπτει και το πρόσωπο, δεν αφαιρούμε το κράνος αλλά εκτιμούμε αν αναπνέει ανασηκώνοντας το διαφανές κάλυμμα του προσώπου. Αν το θύμα δεν αναπνέει και πρέπει να αρχίσουμε εμφυσήσεις, τότε αφαιρείται προσεκτικά το κράνος από δύο άτομα, φροντίζοντας το κεφάλι και ο αυχένας του θύματος να είναι συνέχεια ευθυγραμμισμένα.

 • Έχετε πάντα στο φαρμακείο του αυτοκινήτου σας, εκτός από τα προβλεπόμενα, αρκετές γάζες και ένα ζευγάρι γάντια για τη δική σας προστασία από μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Η μετακίνηση του θύματος πρέπει να γίνει από εκπαιδευμένα άτομα (προσωπικό ασθενοφόρου). Εσείς μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε, γι'αυτό καλό είναι να ξέρετε κάποιους κανόνες:
  1. Σε όλη τη διάρκεια της μετακίνησης η σπονδυλική στήλη πρέπει να είναι ευθειασμένη.
  2. Η επιχείρηση της μετακίνησης συντονίζεται από ένα άτομο, που κατά κανόνα είναι αυτό που κρατάει το κεφάλι του τραυματία.
  3. Μετά την τοποθέτηση του στο φορείο, πρέπει να γίνει σωστή ακινητοποίηση του με δέσιμο πάνω στο φορείο.
  4. Ακινητοποιούμε στη συνέχεια με δέσιμο ή νάρθηκες τα κατάγματα των άκρων.

 
 
      Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία  
 

7η Υ.Πε. Κρήτης
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
© 2006 Γενικό Νοσοκομείο Κ. Υ. Σητείας

Τηλ. κέντρο: 28430 24311 | Διεύθυνση: Ξεροκαμάρες, 723 00 ΣΗΤΕΙΑ | E-mail: ghsitia@ghsitia.gr
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχεδιασμός: Βασίλης Μηνόπουλος vminop@ics.forth.gr