Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία
 
 
 
   
 
 
Αλλεργίες
 

Αλλεργία ονομάζουμε την αντίδραση που παρουσιάζει κάποιος οργανισμός, όταν κάποια ουσία στην οποία είναι ευαίσθητος μπει στο σώμα του. Η είσοδος της ουσίας μπορεί να γίνει είτε από το στόμα είτε με την αναπνοή είτε με κάποια ένεση. Δηλαδή η ουσία αυτή μπορεί να είναι κάποια τροφή (αυγά, θαλασσινά, ξηροί καρποί κλπ), κάποιο φάρμακο ή ακόμα και ουσίες που υπάρχουν στον αέρα (αρώματα, γύρη).

Η αντίδραση ενός αλλεργικού ατόμου ποικίλει. Μπορεί να εκδηλωθεί με δερματικά εξανθήματα ("καντήλες"), με έντονη καταρροή ή δάκρυσμα. Μπορεί όμως να εκδηλωθεί και με πολύ βαριά εικόνα όπως έντονη δυσκολία στην αναπνοή (βραχνάδα, "σφύριγμα" καθώς μπαίνει ο αέρας, δύσπνοια) και πτώση της πίεσης (λιποθυμία). Η αντίδραση αυτή είναι επικίνδυνη για τη ζωή. Γι' αυτό και οι άνθρωποι που την εκδήλωσαν κάποτε στη ζωή τους πρέπει να βρουν σε ποια ουσία παρουσιάζουν αλλεργία και να αποφεύγουν την επαφή της. Οι πιο απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες είναι σε φάρμακα και τσιμπήματα από μέλισσες ή σφήκες.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν βαριές αλλεργίες, είναι καλό να έχουν ενημερώσει το περιβάλλον τους, να φορούν ειδική ταυτότητα στο χέρι που να αναφέρει την αλλεργία τους, και να εκπαιδευτούν στη χρήση της αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη είναι ένα σωτήριο φάρμακο (προσοχή : μόνο για τις βαριές αλλεργίες, όχι για τον καθένα), που μπορεί να χορηγηθεί με ένεση κάτω από το δέρμα από τον ίδιο τον πάσχοντα. Μάλιστα τώρα κυκλοφορεί στο εμπόριο σύριγγα έτοιμη για χορήγηση που καλό είναι ο αλλεργικός να μάθει τη χρήση της και να την έχει πάντα μαζί του.

Για τις αλλεργικές αντιδράσεις που δεν απειλούν τη ζωή, η αντιμετώπιση εξαρτάται από τις εκδηλώσεις τους. Γενικός κανόνας είναι να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

 
 
      Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία  
 

7η Υ.Πε. Κρήτης
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
© 2006 Γενικό Νοσοκομείο Κ. Υ. Σητείας

Τηλ. κέντρο: 28430 24311 | Διεύθυνση: Ξεροκαμάρες, 723 00 ΣΗΤΕΙΑ | E-mail: ghsitia@ghsitia.gr
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχεδιασμός: Βασίλης Μηνόπουλος vminop@ics.forth.gr